Nie jesteś zalogowany na forum.
Tym razem zapraszamy do łotewskiego gniazda bociana czarnego, położonego w Semigalii między miastami Jaunjelgava i Jēkabpils a miejscowością Ērberģe.
Gospodarzami gniazda są: Zīle i Ozols. Łotysze nadali imiona bocianom od drzewa na którym para założyła gniazdo i tak: ona to Żołądź, on to Dąb.
Gniazdo monitorowane jest od 2013 roku. W ubiegłym roku bocianią parę przywitaliśmy pod koniec marca. Jajka Zīle znosiła jajka w porze nocnej, i tak: pierwsze z 6 na 7, drugie z 8 na 9, trzecie z 10 na 11, i wreszcie czwarte z 12 na 13 kwietnia. Niestety 24 kwietnia, nieproszony gość - bielik zniszczył dwa jajka. Nie byliśmy tą wizytą zachwyceni. Z niepokojem czekaliśmy na lęg, zadając sobie pytanie- czy z pozostałymi jest wszystko w porządku? Na całe szczęście wylęgły się dwa zdrowe pisklaki - (11.05.2015 - Zīļuka , 13.05.2016 - Zīļuks). Bocianki zostały zaobrączkowane 12 czerwca 2015 r. Zespół ornitologów złożył jeszcze jedną wizytę w gnieździe, trzeciego lipca Zīļuka została wyróżniona, otrzymała nadajnik dzięki któremu mogliśmy obserwować przebieg trasy jaką pokonała w drodze do Afryki. Bocianki chowały się zdrowo z gniazda odleciały około pierwszego sierpnia.
Zīļuka swoją wędrówką do Afryki przez Europę przysporzyła nam wiele radości. Nie wybrała prostej drogi wierciła się i kręciła, postanowiła dokładnie zwiedzać okolice przez które leciała.
Od 7 listopada nadajnik nie wysyła sygnałów, prawdopodobnie padła bateria. Wierzymy, że Zīļuka ma się świetnie i jak przystało na nią wierci się i kręci gdzieś daleko od nas. Wierzymy również, że za jakiś czas któryś z "podglądaczy" czarnych bocianów odczyta jej obrączkę i ogłosi radosne wieści. Ja osobiście jestem przekonana, że odczyt nastąpi w naszym polskim lesie, przecież Zīļuka dokładnie zna okolicę Cieszyna
pelasia
Czekamy na Gospodarzy Zīle i Ozolsa oglądając podgląd z kamerki pod adresem:
http://unavitaverde.net/webcam-black-stork/
Dzisiaj gniazdo wyglądało tak:
Już jest Gospodarz
Krótki filmik z przylotu
https://www.youtube.com/watch?v=G5ujhnD2_sc
Rozejrzę się trochę po gospodarstwie
Mały remoncik i będzie ok
Filmik i fotki zapożyczono z zaprzyjażnionego czatu Sławacinek autor Zuza
Ostatnio edytowany przez kle_kle Dziadek (2016-03-28 07:41:15)
pelasia
Będę dzisiaj nocował w gnieździe!
pelasia
Dzisiaj rano zastałam czarnuszka porządkującego gniazdo
Pracował systematycznie, rozpoczął od układania patyczków które już były w gnieździe.
Posprawdzał ich układ z każdej strony gniazda.
Poprzynosił nowych
Starannie je układał
Mech też odpowiednio uporządkował!
Może dostał wiadomość o rychłym przylocie swojej połowicy
Wiadomość dodana po 44 min 45 s:
Pracuje dalej
pelasia
Zīle i Ozols są już razem od trzech dni
pelasia
U Zile i Ozolsa mamy 4 jajka
Policzmy
4 są prawda ?
z drugiej strony też 4
Teraz je powygrzewam
kle,kle dziadek
Ooo leci zmiana wygrzewania
To dobrze bo już dawno nic w dziobie nie miałam
Powitanko i sprawdzanko czy mi partnera nie zamienili
Moge lęcieć coś na dziób wrzucić
Paaaaaa:) Kochanie
a ja podrzemie na dzieciaczkach po jedzonku sjesta
kle,kle dziadek
Oj! działo się działo!
O godzinie 10:39 gniazdo odwiedził niemiły gość
Na całe szczęście nie uszkodził jajeczek, przyglądał się im i je turlał.
Co jakiś czas był niepokojony przez rodziców - gospodarzy gniazda.
Wreszcie odleciał
Na powrót czarnuszka czekaliśmy do godziny - 12:47
Wiadomość dodana po 3 h 45 min 15 s:
Było tak:
pelasia
Czas przeturlać jajeczka.
pelasia
U czarnuszków wszystko w porządku
pelasia